Episodul 10

Turnarea placii

In prima instanta acordam atentie urmatoarelor lucruri: pregatirea terenului prin inlaturarea stratului vegetal si compactarea acestuia cat mai bine cu o talpa vibratoare, cofrarea, adaugarea de umplutura care si aceasta la randul ei trebuie foarte bine compactata cu o talpa vibratoare, si nu in ultimul rand, dispunerea fierului si al plaselor de armare. Toate acestea trebuiesc facute in ordinea enumerata mai sus si cat mai apropriat de proiectul dvs .

Mesterii bine instruiti intotdeauna urmeaza un proiect bine pus la punct anterior inceperii lucrarilor, de aceea va invitam sa urmariti episodul nostru despre cum procedam la turnarea placii.

1. In prima faza, dupa pregatirea celor necesare cum ar fi fierul plasele de armare, cofrarea (implica cofrarea cu sistem de cofrare sau scandura, mai este necesar si aplicarea unei folii de polipropilena peste umplutura deja tasata pentru a nu avea scurgeri la turnare).


2. Toate fiind pregatite putem incepe turnarea propriu-zisa a betonului. Calitatea cat si grosimea betonului trebuie sa respecte neaparat normele in vigoare.

Calitatea betonului este definita de o anumita clasa ( B100, B150, B200, B250, B300, B350, B400) , pentru aceasta faza noi va recomandam clasa betonului B250 pentru rezistenta .

Reteta beton B250 (C16/20; BC20)

-ciment : 355 kg/mc

-balast : 1932kg/mc

-apa : 190 litri/mc

Modul de preparare manual : 1 lopata ciment + 4.7 lopeti de balast + 2.3 L apa .

Acest produs se poate cumpara de aici.

Atentie:

- Betonul trebuie turnat continuu pana acoperim intreaga suprafata.

- La turnare trebuie folosit un vibrator care sa compacteze pe intreaga suprafata betonul cat mai bine pentru a nu avea crapaturi pe suprafata placii. Daca nu se dispune de vibrator, se poate folosi un dreptar lung care sa fie manevrat de doi oameni cu care se bate si se niveleza suprafata betonului.


3. Intretinerea si protejarea betonului este absolut necesara pentru a evita neplaceri si aparitia crapaturilor in suprafata ce tocmai a fost turnata .

Dupa 3-4 ore de la turnarea betonului trebuie sa udam intreaga suprafata pentru evita evaporarea prematura a apei din beton si aparitia fisurilor de contractie.


4. Dupa ce placa a fost turnata, in functie si de caldura de afara, ea va trebui udata periodic, cateva zile, altfel pot aparea fisuri. Ideal ar fi ca o perioada de minim 21 de zile( cu cat mai mult cu atat mai bine ) , pe placa sa nu fie continuate lucrarile de constructie sau sa se depoziteze materiale (caramida pentru etaj etc). Dirigintele de santier iti va spune cand vei putea sa reincepi.


Mesteru' Manole - www.mesterumanole.ro

Spor la treaba!

Mesteru' Manole


Date contact

Str. I.C Bratianu, Nr.3

office@mesterumanole.ro
0746 205 195

Copyright © Mesterul Manole.ro 2024. Toate drepturile rezervate